top of page

"Ook in Nederland wordt het nu echt tijd dat we in actie komen"

Begin 2018 kwam de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) met het advies dat Nederlanders hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen. Dit om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. De regering moet daar maatregelen voor nemen, zegt haar eigen adviesraad.

Nederland heeft met het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs zichzelf verplicht om de uitstoot te verminderen. Het RLI oppert verschillende manieren om consumptie van vlees te ontmoedigen. Zo zou de veestapel met enkele tientallen procenten moeten krimpen en vinden ze dat de overheid wel degelijk consumenten kan en mag sturen in hun persoonlijke gedrag. Iets wat je ook terugziet in België. ​​

 

Aan de cijfers over de Nederlandse vleesconsumptie te zien wil het nog niet vlotten met deze opgave. Armanda Govers, oprichtster van de organisatie ‘Even Geen Vlees’, heeft milieurecht gestudeerd en raakte vanuit daar geïnteresseerd in het onderwerp vlees. Ze liep destijds stage bij een overheidsinstantie, en toen ze merkte dat de overheid niks te maken wil hebben met het onderwerp, wist ze dat ze hier meer mee moest gaan doen. Armanda vertelt me meer over waar het mis gaat in Nederland:

 

Verschillende instanties, waaronder dus het RLI, hebben aangegeven dat het noodzaak is om snel met concrete plannen te komen, waarom gebeurt er dan nog niks? Armanda Govers:

 

 

 

Armanda is sinds kort lid geworden van de VVD. Haar kijk op vlees is echter wel anders dan bij de meeste leden. “Dit komt vooral doordat er nog heel veel onwetendheid is bij de mensen. Ze denken nog veel te vaak ‘het is maar iets wat je eet, waar maak je je druk om?’ En daarom ben ik daar ook, om ze daar iets meer over te leren. Tot nu toe gaat het heel goed en staan de meeste mensen open voor die boodschap."

Lokale overheid

Ook op lokaal gebied zie je nog te weinig gebeuren. Neem bijvoorbeeld de gemeente Zwolle.

 

Op de site van de gemeente Zwolle is niets te vinden over een voedselbeleid of iets dergelijks. Ze hebben in een schriftelijke reactie laten weten: 'Er liggen geen concrete plannen om te stimuleren dat mensen minder vlees gaan eten. De gemeente sluit als het gaat om gezond eten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum en voert als het om gezonde voeding gaat geen eigen beleid.' 

 

Ook de organisatie natuur en milieu Overijssel, die zich inzetten voor een duurzaam Overijssel, hebben nog geen enkel plan om dit onderwerp aan te pakken. "Misschien moet je het voedingscentrum even bellen, zij zijn vooral bezig met dit onderwerp", was hun reactie. 

Maar er is hoop

Jan Nabers van het CDA Zwolle is initiatiefnemer van een motie die is ingediend voor het stimuleren van duurzame voedselproductie. Nabers vertelt: "Alle partijen hebben dit ondertekend. De wethouder had eigenlijk 31 december moeten komen met een plan. Tot nu toe hebben we daar nog niks van gezien, dat is dus nog even afwachten"  

Op de vraag hoe het kan dat het CDA nog altijd gezien wordt als de partij die tegen het verminderen van de vleesconsumptie is antwoordt Nabers: "Wij worden natuurlijk geïdentificeerd als agrarische partij. Er zit een soort linkje in de beeldvorming, en daartegen vechten is heel ingewikkeld. Ik ben boerenzoon en ik vind het juist echt bizar dat er zo weinig gedaan wordt aan de lokale voedselproductie. Er zullen ongetwijfeld mensen in Zwolle zijn die niet meer realiseren dat melk uit een koe komt en dat je daar duurzaam mee om moet gaan. Wij hopen dat dit zal veranderen als er een voedselbeleid is in Zwolle."

 

This video has been deleted.
This video has been deleted.

Benieuwd

naar de

aanpak in

België?

Klik hier

bottom of page