top of page

Van het oosten naar het westen

“Vanochtend las ik in de krant iets over de Afrikaanse varkenspest. Er blijken wilde zwijnen in België besmet te zijn”, zegt één van Sjoerds ooms. De ziekte verspreidt zich nu dus van de Oostbloklanden naar het Westen. “Ik vind dat niet zo gek,” zegt Sjoerd, “in het oosten gaan ze anders met hygiëne om dan hier. Die lijn schuift daardoor steeds meer op.”

 

“Het virus verspreidt zich heel langzaam, wat het juist zo gevaarlijk maakt. Er wordt telkens een varken besmet en je hebt pas na een paar dagen door dat ze besmet zijn. Daarna mag een boer bijvoorbeeld pas na anderhalf tot twee jaar weer open en nieuwe varkens in de stallen houden volgens een noodplan van de NVWA.” Sjoerd weet precies wat er met zijn varkens gebeurt als de AVP zijn bedrijf bereikt.

 

Als zo’n noodplan wordt ingesteld omdat ergens een besmet dier is gevonden, dan krijgt de varkenssector een flinke opdonder. De ene varkenshouderij mag nog wel blijven leveren, maar anderen weer niet. “Je loopt dan heel snel vast. Je kan je biggen en vleesvarkens niet meer kwijt, want die mogen niet meer vervoerd worden,” legt Sjoerd uit, “maar ook de handel naar het buitenland stagneert op dat moment. De prijs klapt dus in elkaar.” Tachtig tot negentig procent van het product gaat naar het buitenland en dus zullen veel varkensboeren die klap voelen. “Ik denk dat als de Afrikaanse varkenspest in Nederland komt, je weinig varkenshouders over zal houden.”

Draaiboek NVWA Afrikaanse varkenspest (1

AVP betekent varkens ruimen

​

Wanneer de Afrikaanse varkenspest geconstateerd wordt bij je bedrijf, moeten de varkens worden geruimd. De varkens worden dan gedood en afgevoerd naar Rendac, een destructiebedrijf. Voor alle afgevoerde varkens en de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden, krijg je als varkenshouder een vergoeding, gefinancierd uit het Diergezondheidsfonds.

 

Drs. Versteegt is dierenarts speciaal voor landbouwhuisdieren bij dierenartsenpraktijk De Driehoek in Klarenbeek. Hij komt regelmatig bij varkenshouders om de dieren te onderzoeken. “Ik heb vaak dieren onderzocht die een besmettelijke ziekte hadden. Slechts in het geval dat zo’n ziekte op de internationale lijst staat, moeten wij dat melden bij de NVWA, die vervolgens maatregelen gaat nemen.”

 

“Ik heb gelukkig maar enkele keren in mijn leven een dierziekte aangetroffen die op die internationale lijst staat. Soms moest dan inderdaad de veestapel geruimd worden. Bij mijn weten zijn die boeren daar niet failliet aan gegaan, maar ze worden er natuurlijk niet beter van gezien de gevolgschade. Ook is het psychisch een harde klap.”

Klik op de knop om verder te gaan met het verhaal en meer te lezen: 'Blauwe en rode overalls'

bottom of page